NAYA homepage

TEKSTILER SOM KAN REDDE VERDEN

  • Publisert 05.11.20
  • ~
  • Torun Eriksen

Hvordan “lille meg” kan utgjøre en forskjell.

Forsøpling av havet er et problem som bare har vært voksende de siste tiårene, og det er ikke før i senere tid at fokuset virkelig har tiltatt. I 2018 kom NRK med serien “Planet Plast” på fire episoder. Gjennom serien møter vi Line som vil redde hvalene, fiskene og fuglene som dør av plasten før det er for sent. Hun starter serien i en ganske håpløs situasjon hvor hun ikke helt skjønner hva hun kan gjøre for å hjelpe når hun bare er én person. Hun stiller spørsmålet “Hvordan kan lille meg gjøre en forskjell?”. Men gjennom å opplyse seg selv finner hun mot slutten av serien ut at det er noe vi alle kan gjøre for å bidra. I siste episode konkluderer Line med at hvis vi alle gjør noe er vi til sammen en superpower!

Caroline Simonsen

P3-aksjonen samlet i år inn penger til WWF Verdens naturfond og deres kamp mot plast i havet, og Greta Thunberg er blitt dette tiårets navn som alle forbinder med klimakampen. Siden hun sto fram foran Riksdagshuset i Stockholm og med dette innledet «Skolstrejk för klimatet» i 2018, har klimakampen tatt en helt ny vending. Det er fokus på å skulle leve så miljøvennlig som mulig på alle plan i livet. Dette innebærer å fly mindre, spise mindre kjøtt, og velge miljøvennlige alternativer – også i klesveien.

Klesindustrien er en miljøversting som alene står for 6,7 prosent av de globale menneskeskapte CO2-utslippene, mens skoindustrien står for 1,3 prosent. Og ikke bare forurenser klesindustrien med drivhusgassutslipp, men også med utslipp av plast i havet og naturen. Syntetiske produkter brukt i klesplagg brytes ned til mikroplast hver gang du bruker, vasker eller kaster plagg bestående av plast. Mikroplasten vaskes til slutt ut i havet hvor den er med på å skade og drepe fisker og dyr. Når mikroplasten havner her blir den nær sagt umulig å fjerne og det er blitt estimert at omtrent 30% av all mikroplast i havet kommer fra syntetiske klær.

Vidar Nordli Mathisen

For å overvinne dette problemet finnes det egentlig bare én løsning. Det er å over tid slutte å kjøpe og bruke klesplagg bestående av plast. Siden plast ikke brytes ned i naturen, men heller brytes opp i stadig mindre biter, blir dette et problem som ikke kan ses med det blotte øye, men som ikke forsvinner av den grunn. 

Hvis du allerede er eier av flere plagg bestående av syntetiske fibre er det ingen grunn til å fortvile. Det finnes nemlig noen tiltak du kan gjøre for å begrense skaden. 

1. Vask klesplaggene bestående av syntetiske fibre sjeldnere. 
2. Bruk en vaskepose når du først av vasker plaggene.Disse to enkle tiltakene hindrer mikroplast i å bli skylt ut sammen med vaskevannet i like stor grad som før. Når klesplagget er så slitt at du tenker det er på tide å gjenvinne det, kast det i restavfallet. Selv om Fretex tar imot alle stoffer uansett tilstand, kan du spare miljøet ved å sende akkurat de syntetiske plaggene til brenning. Den eneste måten å bli kvitt mikroplasten på er nemlig ved å brenne de syntetiske klesplaggene. Hvis du da bestemmer deg for å handle nytt, gjelder det å se etter naturfiber som ull, lin, bomull og hamp på merkelappen. Disse brytes lettere ned både i naturen og i fordøyelsesorganene hos fugler og dyr. Dette siste tiltaket innført i hverdagen kan sammen med de to første utgjøre en stor forskjell.

Gjennom å gjøre bevisste valg i hva vi kler oss i og ikke minst hva vi kjøper når vi er ute og handler kan vi alle være med på å bidra til en bedre verden. Og det er ingen overdrivelse. Lille meg og lille deg kan være med på å utgjøre en forskjell hvis vi opplyser oss selv og de rundt oss om hvilke valg som er gode valg. Et godt sted å starte kan være med bevisste valg i klesveien. Da kan vi være med på å gjøre verden til et litt bedre sted hver dag. 


Tekstiler som baserer seg på plast og som anbefales å styre unna:

  • Polyamid (nylon)
  • Polyester
  • Akryl
  • Elastan
  • Polypropylen


Kilder:

https://tv.nrk.no/serie/planet-plast

https://www.framtiden.no/201908207460/aktuelt/moteindustrien-er-en-miljoversting.html:

https://www.wwf.no/dyr-og-natur/hav-og-fiske/plastens-pavirkning


Bilde av forfatteren

Torun Eriksen

Torun Risdal Eriksen er en gladfis fra øykommunen Skjervøy ved 70° nord. I løpet av sine 25 år har hun rukket å gjennomføre to runder rundt kloden og snart også en mastergrad ved Universitetet i Oslo, hvor hun studerer til å bli lektor i matematikk og geofag. Torun elsker følelsen av å oppdage noe nytt, om det er en nydelig kjole gjemt bakerst i bruktbutikken, utsikten fra fjelltoppen som endelig ble besteget eller om det er kraften Guds ord har til å snakke direkte inn i menneskers situasjon.