NAYA homepage

BRUK OG KAST ELLER REDESIGN OG BEHOLD?

  • Publisert 10.11.20
  • ~
  • Johanne Dirdal-Gustad

Det har blitt en enorm «bruk og kast»-kultur de siste årene.

Vi kjøper nytt hele veien og kvitter oss med det gamle så fort vi blir lei. Dette er verken bra for miljøet eller lommeboka. «Bruk og kast»-kulturen er et tema som ofte blir tatt opp, men det går ofte inn det ene øret og ut det andre. Derfor kommer det nå to konkrete, enkle og raske tips til hva du kan gjøre for å heller redesigne og beholde klær og gjenstander.

TIPS 1: MAL MED TEKSTUR
Jeg er glad i planter. Med det hører det jo til både det ene og det andre, og en del av det er blomsterpotter. Blomsterpotter er ikke det morsomste jeg vet å kjøpe, og stilen for hva man vil ha forandrer seg ofte. For et par år siden kjøpte jeg disse tre pottene i metall – men jeg har egentlig alltid angret litt og tenkt jeg skulle kjøpe nye. Så kom jeg over dette tipset om å male med bakepulver – og vips så fikk jeg meg tre nye, freshe blomsterpotter nesten gratis. Emeline delte dette tipset på NAYA for et par uker siden, den gang med en glassflaske – men du kan bruke tipset på så og si alt!

Det skal sies at jeg hadde maling til overs etter at vi malte spisebordet og stolene våre fra hvitt til sort (også en måte å redesigne forsåvidt), og bakepulver hadde jeg også i skuffen. Så for meg så ble dette en veldig rimelig DIY. Hvis du skal kjøpe maling er det lurt å velge en farge du kan male noe annet i også – ellers kan du se om det gis bort noe malingsrester på Finn.no? Utrolig hva man finner på Finn. 

Steg 1: Finn frem det du skal male, legg litt avispapir under så du slipper malingssøl. 

Steg 2: Ta maling i en kopp og ta litt bakepulver eller natron i malingen. Du trenger ikke så mye da malingen fort blir veldig tykk. Jeg måtte helle oppi mer maling etterhvert som den ble tykkere. Natron tørker ikke ut malingen på samme måte, så det kan være en idé å bruke det. 

Steg 3: Mal i vei og prøv og dekk det som skal dekkes. Jeg trengte kun ett strøk, men det kan godt være det lønner seg med to. Da går det å ta strøk nr 2 uten bakepulver slik at det går mindre maling og du bare dekker over der det trengs. 

Steg 4: La det tørke og voila – ny blomsterpotte!

Dette tipset kan overføres til møbler, vaser, lysestaker, lamper, pyntegjenstander, ja egentlig alt kan vel males?

PS: Du trenger selvfølgelig ikke å ha bakepulver eller natron i malingen, da fungerer det jo som vanlig maling.

TIPS 2: KLIPPE KLÆR
Denne genseren fikk jeg med meg fra et klesbyttemarked (genialt konsept forresten – ta med noe du ikke bruker og bytt i noe noen andre ikke bruker). I utgangspunktet var det en kjolegenser, men jeg tenkte hele veien å klippe den opp til en kul og chill – litt croppet – genser. Det har jeg ikke fått gjort før nå – men se så enkelt!! Bare prøv den på – se hvor kort du vil ha den og klipp i vei! Prøv gjerne å klippe den litt lengre enn tenkt, så kan du heller tilpasse den etterhvert. Og avklippet? Lever det til gjenvinning!


Og husk – alt kan klippes. Bukser, t-skjorter, gensere, jakker, kjoler – alt kan bli til en bedre (og kortere) versjon av seg selv. Prøver du deg på et plagg du uansett ikke bruker så er det verste som skjer at du fortsatt ikke bruker det – da kan du levere det til gjenvinning, så kan noen andre få nytte av det eller det kan bli til et nytt plagg. 

Så – har du noe foran deg som du ikke lenger vil ha? Prøv og fiks det opp! Kan det ikke fikses eller vil du fortsatt ikke bruke det? Prøv å selge det eller lever det til gjenvinning – så kan noen andre få nytte av en gammel skatt. Og skal du kjøpe noe nytt? Prøv å finne det brukt først – så kanskje det er du som får deg en ny gammel skatt. 

Lykke til med redesignet!

Forsidebilde: laura adai // Unsplash


Bilde av forfatteren

Johanne Dirdal-Gustad

Johanne Dirdal-Gustad er 24 år, kommer fra Kongsberg og bor i Oslo. Hun har en bachelorgrad i PR og samfunnspåvirkning og tar nå en mastergrad i Global Development Studies, samtidig som hun jobber med bistandsprosjektet Kompis i Acta - barn og unge i Normisjon. Johanne brenner for rettferdighet og et bærekraftig samfunn, samtidig som hun har et hjerte for India. Som blogger for NAYA skal hun skrive om bærekraft, DIYs og samfunnsrelaterte spørsmål.