NAYA homepage

EN TANKE TENKT

  • Publisert 17.11.20
  • ~
  • Lovise Magdalena Sletten

Hva er det som får tankene dine til å spinne, kreativiteten til å blomstre og hjertet til å pumpe?

“Hva tenker du på?” har du nok blitt spurt eller spurt andre en gang i ditt liv. Ja, hva tenker du egentlig på? Gjennom en dag kan alt og ingenting fly gjennom hodet, og ved en tanke kan det komme tusen assosiasjoner. Mange av tankene er korte og flytende, lik en øyenstikker som suser forbi hodet ditt en kjølig sommerkveld, og forsvinner like fort som den kom. Eller de kan ha mer fylde; tanker som berører og starter prosesser, tanker som ikke blir glemt med det første. 

Person som ser utover havet fra et fjell


Vi mennesker tenker mer enn 6000 tanker i løpet av et døgn, ifølge en studie gjort av psykologer fra Queen’s University i Canada. (Craig, A., 2020). Og det er ikke akkurat få – våre hjerner består av et tankemylder uten like. Og det får meg til å tenke, hvor mye gull må det ikke finnes her? For i hvert et menneske finnes det tanker og ideer som kan utrette noe godt, starte noe nytt, hjelpe, inspirere eller motivere andre på et eller annet nivå. For tankens kraft er sterk, og de positive tankene må en forvalte og utnytte for de kan iverksette stort. Hva er det som får tankene dine til å spinne, kreativiteten til å blomstre og hjertet til å pumpe? Det du kjenner en sterk lidenskap til, som begeistrer deg og fyller deg med glede? 

Det som er unikt og spennende med tanker, er at forskere ikke har en klar definisjon på hva en tanke er. Er det en matematisk formel, en følelse eller et forestillingsbilde? Eller kanskje noe helt annet? Det er heller ingen vitenskapelig metode som kan måle tanker i hjernen slik at det kan gjengis i andre vitenskapelige forsøk, uttrykker Morten Storm Overgaard, professor ved Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab under Aarhus Universitet i Danmark. (Christensen, M.H., 2020). 

Fjelltopp

Det at forskere ikke kan sette helt vitenskapelige ord på hva en tanke er, gjør dem jo i seg selv til noe unikt. Hvordan selve tankeprosessen fungerer vil nok ta sin tid å finne ut av, men det vi vet er at det ut i fra tanker har og fortsatt oppstår mange unike og gode ideer. Men det er ikke alltid en legger merke til disse tankene, for gjennom en dag vil en ha vært innom både negative og positive tanker, og ofte kan det være de negative som roper høyest og tar størst plass. Det kan oppstå et tankemønster hvor for eksempel bekymringer, grubling over hva som kan gå galt og usikkerhet får rotfeste; tanker som rett og slett holder en tilbake. Da er det ekstra viktig å være bevisst og ta de negative tankene til fange, og begynne å legge ekstra merke til de som er positive og gode. For hvilke tanker er verdt å lytte til? 

Som tidligere nevnt er det mange tanker som er kortvarige og suser forbi uten mye påvirkning. Likevel finnes det også de tankene, som kan virke små, men som med tid, visjon og handling kan bli til noe magisk og utrette fantastiske ting. Disse tankene har oftest dype røtter i det som fanger ens hjerte; det en brenner for. Så hva fanger hjertet ditt? Og har du kanskje allerede på den tiden du har lest dette tenkt en tanke som er verdt å handle på? 

Litteraturliste

Christensen, M.H. 2020.  Hvor mange tanker kan hjernen tænke på samme tid?
Hentet fra: Videnskab.dk

Craig, A. 2020. Discovery of ‘thought worms’ opens window to the mind.
Hentet fra: Queensu.ca/gazette/


Bilde av forfatteren

Lovise Magdalena Sletten

Lovise Magdalena Sletten er en 24 år gammel jente og kommer i fra Lofoten. En glad sjel som er i sitt ess når hun får utfolde seg kreativt. Lovise Magdalena brenner for mennesker og de små tingene i hverdagen som sprer glede. Her vil hun skrive og reflektere rundt ulike temaer vedrørende dette.