NAYA homepage

WHITE FRIDAY

  • Publisert 26.11.20
  • ~
  • Torun Eriksen

Gjør noe nytt på Black Friday i dette annerledes-året 2020.

Black Friday. Dagen da nærmest alle butikker kjører på med tilbud på løpende bånd og nettbutikkene oppdateres med nye rabatter hver time. I USA blir folk så godt som trampet ned i kampen om de beste varene til de billigste prisene. Man kan jo i den sammenheng diskutere hvordan vi vil definere “best”, men det er ikke der jeg ønsker å ha fokuset i dag.

I Norge ble handledagen innført så sent som i 2010, men det har raskt blitt den dagen nordmenn bruker desidert mest penger. Et forholdsvis nytt konsept har altså tatt handlingen til et helt nytt nivå. Og hvem er det egentlig som tjener på dette? Det er i alle tilfeller ikke arbeiderne som har jobbet lange og harde dager for at vi nordmenn kan få valse inn i butikken, plukke med oss akkurat det vi har lyst på, og deretter betale en pris som overhodet ikke gjenspeiler arbeidet som ligger bak. 

Utstillingsdukke med t-skjorte med trykket "Sale"
Xiaolong Wong

I forbrukersamfunnet Norge er det vel ingen hemmelighet at vi handler mer enn vi strengt tatt trenger. Selv som student har jeg råd til å kjøpe meg en ny vinterjakke hvis jeg virkelig har lyst på det, men selv om vi har den økonomiske friheten til å overforbruke, trenger vi ikke å gjøre det.

I fjor tok White Monday virkelig av på sosiale medier som et motsvar til Black Friday og Cyber Monday. Konseptet går ut på å oppfordre folk til å velge bærekraftig, og som et tegn på at du står for denne tankegangen kle deg i hvitt mandagen etter Black Friday (altså på Cyber Monday).

Selv kommer jeg til å kle meg i hvitt denne mandagen, som i år faller på 30. november, men jeg kjenner også på et ønske om å gjøre noe på fredagen. Som en motstand mot Black Friday ønsker jeg derfor å innføre et nytt begrep, nemlig White Friday. Istedenfor å bruke pengene dine på ting du ikke har bruk for, og ting som du sikkert allerede har i overflod av, kan du velge å bruke tiden din på noe godt for miljøet og noe godt for andre.

1. FINNTASTIC

Hvem har ikke endt opp med å sitte timesvis og scrolle på Finn for å lete etter skjulte skatter? Hvis du ennå ikke har prøvd deg på dette er det på tide, for hurra hvilke skatter det er mulig å finne. Hvis du lever på budsjett som student er det mye det er verdt å titte på under “gis bort” på Finn. Eller om det er en spesiell ting du lenge har tenkt at du burde anskaffe er det alltid gode priser å finne på bruktvarer her. Ingenting kan vel være bedre enn å lete litt på Finn i lesepauser.

Og når du har sikret deg tingene, hvorfor ikke gjøre avtaler om henting og bruke fredagen på å plukke opp dine nyvunne skatter? På denne måten er du for opptatt til å følge med på tilbudene som flommer over på nettbutikkene, og du får gleden av å ta med deg noe hjem med god samvittighet.

2. DIGITAL BYTTEKVELD

Det finnes løsninger som deg som finner deg selv i andre enden av skalaen og ikke opplever at det er noe som er mangelvare, men at du heller har i overflod. Kanskje bøkene ikke lengre får plass i bokhyllen eller klesskapet flommer over av klær som du bruker alt for sjeldent. Børst støv av klærne som har ligget gjemt bakerst i klesskapet alt for lenge og la andre få gleden av dem. Hvorfor ikke samle vennegjengen over Zoom eller lignende (i disse koronatider) og ha moteshow for hverandre! Arranger budrunde og la genseren gå til høystbydende. Dette er både miljøvennlig og moro. En opprydning i klesskapet føles alltid godt, særlig når du kan la klærne dine gå til gode og trygge hjem hos venninner. Da er det aldri lang vei for å låne den kjolen du ikke var helt sikker på om du hadde lyst å kvitte deg med helt ennå. 

En eldre mann på en benk som snakker i telefon
Thomas De Luce

3. TJENER FOR EN DAG

Istedenfor å bruke penger, kan du tjene litt ved å tilby tiden din til andre. I høstmørket og de stadige kaldere dagene er det fort gjort å bli litt snufsete og i 2020 betyr dette at man bør holde seg hjemme. Tilby deg å løpe tjenester, gå på butikken eller lufte hunden for de som befinner seg i en innelåst situasjon. Om du føler deg ekstra godhjertet trenger du jo ikke ta betalt for disse tjenestene heller, men gjøre det av et villig hjerte og med et smil om munnen. Et annet supert tips er å ta opp telefonen og ta en ringerunde til noen du vet sitter litt alene og kanskje har litt lengre dager enn vanlig. Du skal se at når du til slutt legger på innser du at du trengte den telefonen like mye som han i andre enden. 

Ved å ta avstand fra Black Friday kan vi være med på å minske kjøpepresset, skåne miljøet og hvis vi velger riktig, bidra til at noens dag blir litt bedre. Istedenfor en helsvart fredag, kjør en hvit fredag denne fredagen og gjør noe til glede for miljøet og for andre. 


Bilde av forfatteren

Torun Eriksen

Torun Risdal Eriksen er en gladfis fra øykommunen Skjervøy ved 70° nord. I løpet av sine 25 år har hun rukket å gjennomføre to runder rundt kloden og snart også en mastergrad ved Universitetet i Oslo, hvor hun studerer til å bli lektor i matematikk og geofag. Torun elsker følelsen av å oppdage noe nytt, om det er en nydelig kjole gjemt bakerst i bruktbutikken, utsikten fra fjelltoppen som endelig ble besteget eller om det er kraften Guds ord har til å snakke direkte inn i menneskers situasjon.