NAYA homepage

#GIVINGTUESDAY – HVEM VIL DU GI TILBAKE TIL?

  • Publisert 01.12.20
  • ~
  • Johanne Dirdal-Gustad

«Everyone has something to give and every act of generosity counts».

Sitatet over er hentet fra GivingTuesday sin egen nettside. Og hva er vel bedre enn å starte et innlegg om GivingTuesday med akkurat det. GivingTuesday faller alltid på tirsdagen etter Black Friday og fungerer som et motkonsept til kjøpshysteriet, hvor poenget er å kunne gi noe tilbake. 

Torun skrev så fint om White Friday og White Monday forrige uke. Hun skriver om at du istedenfor å kjøpe ting du ikke har bruk for, kan du bruke tiden og pengene dine på noe godt for miljøet og noe godt for andre. Har du ikke lest det enda, anbefaler jeg deg virkelig om å ta en titt innom det her

En mann som gir penger til en hjemløs kvinne
giving tuesday givingtuesday giveback naya charity

Mens White Monday handler om å gjøre noe godt for miljøet, handler GivingTuesday om å gjøre noe godt for noen andre. Siden 2012 har GivingTuesday vært den internasjonale dagen som feirer generøsitet og giverglede. Når GivingTuesday kommer kan man flytte fokuset fra seg selv og over på andre. Tanken er at man skal gi noe tilbake til samfunnet og du kan gi akkurat det du ønsker. Om det er penger, donere klær, blod, signere en underskriftskampanje, eller kanskje det er i år du skal donere litt ekstra tid? 

I år faller GivingTuesday på 1. desember. Kanskje det kan være en idé å kombinere dagen med noe julekos og samtidig noe godt for andre? For eksempel å bake julekaker og/eller lage noen førjulsgaver og legge utenfor døren til naboen din eller noen andre kjente? 

Teksten "Say hello to others" malt på betonggulv

Det er uendelig med muligheter til å strekke ut en hånd for andre. Du kan gi en slant til mennesker på gaten. Du kan ringe en i familien du ikke har snakket med på en stund. Du kan hjelpe studievenner med eksamenslesing. Du kan starte en innsamling for noen som trenger det. For eksempel på Finn.no kan du finne mange som trenger litt ekstra hjelp i juletiden. 

Bruk GivingTuesday på å gi noe tilbake, og fortsett gjerne med givergleden frem mot jul. Kanskje det er akkurat i år det er ekstra viktig å gi noe tilbake til venner, familie, bekjente og ukjente. Hvem vil du gi tilbake til? 

Kilder:
Bilde 1: Tom Parsons // Unsplash
Bilde 2: Kevin Butz // Unsplash
GivingTuesday Norge
GivingTuesday Global


Bilde av forfatteren

Johanne Dirdal-Gustad

Johanne Dirdal-Gustad er 24 år, kommer fra Kongsberg og bor i Oslo. Hun har en bachelorgrad i PR og samfunnspåvirkning og tar nå en mastergrad i Global Development Studies, samtidig som hun jobber med bistandsprosjektet Kompis i Acta - barn og unge i Normisjon. Johanne brenner for rettferdighet og et bærekraftig samfunn, samtidig som hun har et hjerte for India. Som blogger for NAYA skal hun skrive om bærekraft, DIYs og samfunnsrelaterte spørsmål.