NAYA homepage

O jul med din glede

  • Publisert 08.12.20
  • ~
  • Lovise Magdalena Sletten

Tips til bærekraftige julegaver

Jul, gledens høytid. Kanskje har du noen nære eller bekjente du ønsker å glede denne julen? Familie eller venner du har planlagt å gi gaver til? Vel, her kommer noen enkle, men veldig koselige og gledesfylte julegavetips! De er også bærekraftige; og det liker vi jo!

Vegg med polaroid-bilder

Men hva vil det egentlig si at noe er bærekraftig? Her kommer en kjapp oversikt før vi hopper inn i julegavetipsene. Bærekraft er å leve på en slik måte som gjør at vi får det vi trenger, uten å skade mennesker eller naturen. Bærekraftig utvikling har som mål å imøtekomme dagens behov, uten å ødelegge mulighetene for kommende generasjoner, slik at de også skal få dekket sine behov. (Bærekraft).

Man jobber for bærekraftig utvikling i verden på tre hovedområder: klima og miljø, økonomi og sosiale forhold.

Klima og miljø
Handler om å ta vare på naturen og klimaet. Vi er avhengige av naturen og dens ressurser; hvordan vi utnytter ressursene vil ha konsekvenser for både kloden og oss mennesker. 
Økonomi
Handler om å sikre økonomisk trygghet for alle. En bærekraftig økonomi er rettferdig og varig, slik at alle vil ha råd til å dekke sine behov, både i dag og i fremtiden. 
Sosiale forhold
Handler om å sikre at alle mennesker får et godt og rettferdig grunnlag for et anstendig liv. Her må vi oppfylle menneskerettighetene. 

Så hvordan kan en handle bærekraftige julegaver? Ved å for eksempel handle miljøvennlig vil en handle på en slik måte som minst mulig belaster miljøet, og det meste som faller under betegnelsen miljøvennlig vil være bærekraftig. En kan også støtte sine lokale bedrifter, og/eller handle fra butikker som har fokus på rettferdig handel, klima og miljø, sosiale forhold … you name it! For de finnes der ute, de har mye bra produkter å tilby, og de trenger vår støtte. Okei, nå kommer tipsene jeg har lovet. Let’s go!

GJENBRUK/UPCYCLING

Å handle brukt er miljøvennlig og her finnes det SÅ mye gull. En verden av skjulte skatter som bare venter på å bli oppdaget. Det finnes brukt- og vintage butikker for enhver smak. Hvis du kun har opplevd nedstøvete bruktbutikker, med oppsamlede, “never ending” hauger av “skrap”, fortvil ikke! For nummer 1, her er det også håp for å kunne finne gull (det tar bare litt lengre tid), og nummer 2, det finnes butikk og nettbutikker som allerede har vært på jakten for deg. Du kan finne de kuleste tingene til en billig penge, fra klær til gjenstander og møbler. Men en kan også finne gode, gamle klassikere fra ulike kjente merker. Det finnes til og med butikker/nettbutikker som har gitt nytt liv til brukte klær og gjenstander, gjennom «upcycling». Det som er fint med å handle brukt er at det er unike gjenstander, noe ikke alle har, og mest sannsynlig vil ikke andre komme med samme gaven. 

OPPLEVELSER

En av de fineste gavene en kan gi er av sin tid. For er ikke tid noe av det mest verdifulle vi eier? Det å bruke tid sammen med noen en er glad i er jo en gledesfylt og minnerik gave. For noe bedre finnes vel ikke enn å skape gode minner sammen? Minner en vil ha med seg livet ut, i hvert fall lengre enn et par bomullssokker. Dra på en konsert eller fjelltur, spis ute, gå på en museumsdate eller lær å lag keramikk sammen? Kun fantasien som setter grenser.

MAT

Mat er kjærlighet. Og hvem sier nei takk til noe godt å spise?? Ikke jeg ihvertfall. Dette er et tips for deg som er glad i å bake eller lage mat. Og såklart for deg som ikke er glad i å lage mat, for vi kan jo også kjøpe noe godt! En kan bake en kake, noen gode kjeks eller kanskje lage hjemmelaget bringebær saft? Fylle en kakeboks, sette på en rød sløyfe og bæm; englene synger høyt i kor. Hvis noen hadde gitt dette til meg, wow, som jeg hadde følt meg elsket! Bare det at noen har satt av tid for å lage noe, med meg i tankene, hadde fått meg til å hoppe av glede.

BÆREKRAFTIGE MERKER

Hvis en skal handle nytt er det ikke alltid like lett å skulle handle kun bærekraftig. Men kanskje en denne julen kan prøve å være mer obs på hvilke butikker en handler i? En kan for eksempel se etter de som promoterer rettferdig handel, er miljøvennlige eller lokale bedrifter i sitt nærområde. Å støtte dem er med på å gjøre verden litt mer grønn og bærekraftig steg for steg. SELA the brand, Fair & Square, Livid, Julie Josephine, Grønt Skift, Bee Organic og Nayas egne produkter er noen eksempler.

GAVER MED MENING

Hos Røde Kors kan en kjøpe julegaver, som gleder flere enn én! De har pakker, fysiske kort og digitale kort hvor en kan legge til en personlig hilsen. Gavene symboliserer deres arbeid, og overskuddet går til å hjelpe de som trenger det mest. De selger blant annet ulike typer kaffe, mmm… gjett om det er noen som skal få det av meg til jul! Sjekk ut denne linken om du er interessert: Rødekors

Håper dette kan være til hjelp eller inspirasjon. Riktig god jul til deg og dine!

Litteraturliste:
Ungdomsbedrift.no. Bærekraft for dummies. Hentet fra Bærekraft.


Bilde av forfatteren

Lovise Magdalena Sletten

Lovise Magdalena Sletten er en 24 år gammel jente og kommer i fra Lofoten. En glad sjel som er i sitt ess når hun får utfolde seg kreativt. Lovise Magdalena brenner for mennesker og de små tingene i hverdagen som sprer glede. Her vil hun skrive og reflektere rundt ulike temaer vedrørende dette.