NAYA homepage

GAVER TIL DE SOM HAR ALT

  • Publisert 17.12.20
  • ~
  • Mathilde Salvesen

Vi kjenner vell alle noen som tilsynelatende har alt, og som ønsker seg «ingenting».

Julen er en høytid for å gi og glede andre. Både i form av tid, omsorg, kjærlighet og gaver. Nå er vi allerede langt på vei inn i adventstiden, og om ikke mange dagene er selveste julekvelden her. Du har kanskje unnagjort årets julegavehandel, og er klar for å la roen senke seg. Eller er du kanskje som meg, og liker å drøye gjøremål til siste liten. Også julegavehandelen. I tillegg har du kanskje familie og venner som tilsynelatende har alt, og som ønsker seg «ingenting». Om du er det ene eller det andre, så får du her fem gaveideer til de som har alt. Håper de kan inspirere deg til årets, eventuelt neste års julegaver.

FLØTEKARAMELLER
Hjemmelagde fløtekarameller er en flott spiselig gave å gi bort i julen. Sett av et par timer på kjøkkenet, og kok opp noen deilige fløtekarameller. Pakk de ferdige karamellene inn i cellofan, og gi de i en fin krukke. Skriv et kort og heng rundt. Simsalabim, så har du en ypperlig gave til den som har alt. Du finner et hav av oppskrifter på fløtekarameller med et kjapt googlesøk, men hvis jeg skal anbefale deg noen sverger jeg som regel til oppskrifter fra Trine Sandberg aka Trines matblogg. Er det noen som virkelig kan få deg til å sikle, er det hun.


FUELBOX
Denne lille saken var noe jeg først ble presentert for på personalrommet på jobb. Jeg ble med ett nysgjerrig på hva dette var, og etter nærmere kikk var jeg solgt. Uten å røpe for mye, vet jeg hvertfall at det er et par heldiggriser som får en hard pakke under treet i år. Kort beskrevet inneholder boksen en hel haug med spørsmålskort. De forskjellige spørsmålene kan åpne opp for interessante, morsomme, meningsfulle, utfordrende og viktige samtaler. FuelBox omtales som den gode samtalen på boks. Det finnes flere versjoner av FuelBox, tilpasset til familien, par, venner eller kollegaer. Med andre ord kan dette være en vel så fin gave både til mamma, bestefar, kjæreste, venninne eller kollega. Du kan få kjøpt og lese mer om FuelBox her: fuelbox.no.

FOTO
Er det noe jeg selv setter stor pris på, er det gaver med personlig preg. Hva er vel hyggeligere enn å få et hjemmesnekra album eller et innrammet fotografi i gave? For å gi førstnevnte krever det derimot litt tid, men setter du i gang nå kan du fremdeles rekke det før jul. Sett deg ned og samle sammen et knippe bilder, dra til din lokale fotobutikk og fremkall bildene. Kjøp inn et fotoalbum, og eventuelt lim og en fin tusj. Voila. Eller enda enklere, fremkall favorittbildet ditt og sett det inn i en ramme. Gi bildet alene, eller sammen med et kort og en god øl/vin som du vet den heldige liker.


GAVER MED STØRRE BETYDNING
Hvert år her i heimen er det en geit som ligger og lurer under juletreet. Heldigvis bare i sin symbolske betydning, og ikke i sin fysiske form. Geita blir gitt som gavekort slik at mennesker som trenger det aller mest får et bidrag til å leve av, nemlig en geit eller noe annet ettersom hva det største behovet er. Ved å gi en gave som dette kan både du og mottakeren bidra til en forandring i noens liv, og til at de som trenger det aller mest får noe. Symaskin, grønnsakshage og bikube er andre symbolske gaver du kan få kjøpt hos Kirkens Nødhjelp. Unicef har en lignende ordning, som ivaretar prinsippet om å gi en gave som kommer de som trenger det aller mest til gode. Hos Unicef får du kjøpt reelle produkter som varme klær, myggnetting og vaksiner som sendes til der behovet er størst.


GI VEKK EN TJENESTE
En gave trenger ikke være en fysisk gjenstand eller koste masse penger. Å gi vekk litt av tiden din i form av en tjeneste kan være ypperlig for en som ønsker seg «ingenting». Samtidig tenker jeg at det å gi vekk oppmerksomhet er noe av det viktigste vi kan gi til hverandre. Og her er det bare kreativiteten som setter grenser, og eventuelt egne ferdigheter. Det kan være alt fra å bytte dekk for bestemor, pusse tresjekta til pappa eller passe barna til bror slik at han får seg en barnefri helg. Et klippekort på gressklipping, oppvask eller snømåking kan også være gode alternativer. Alt ettersom hvem gaven er ment for.


Lykke til med julegavene! Og jaggu skal du se det blir O´jul med din glede i år også gitt.Bildekilder:
Geit


Bilde av forfatteren

Mathilde Salvesen

Mathilde Salvesen har så langt avlagt tjuefem år på kloden og de fleste av de på Sørlandet, nærmere bestemt Grimstad. De siste årene har hun bodd i Bergen, og tatt utdanningen sin som lærer der. Mathilde er eventyrlysten og nysgjerrig, og har brukt et halvt år av livet sitt på å utforske alle verdens kontinenter. Hun har derfor sett urettferdighet og skjevhet i fordeling av ressurser på nært hold. Som blogger for NAYA ønsker hun å dele tanker om ulike aspekter ved det å være menneske i en stadig mer kompleks verden.