NAYA homepage

LYS I MØRKETIDA

  • Publisert 22.12.20
  • ~
  • Torun Eriksen

På den mørkeste dagen i det mørkeste året var det et lyspunkt til stede på mørketidshimmelen.

I går, den 21. desember 2020, også dagen kjent som vintersolverv, var det et lyspunkt på himmelen som ikke har vært mulig å se på 800 år. På den mørkeste dagen i året var det et lyspunkt som brakte med seg håp. For det er jo det lyset betegner; håp. Lys, varme og glede. Alt det som er mangelvare i denne mørke halvdelen av året. 

Forskere har funnet ut at Betlehemsstjernen som ledet de tre vise menn til stallen den natten Jesus ble født trolig var planetene Venus og Jupiter, og stjernen Regulus på linje sett fra jorden. Når disse tre nærmer seg hverandre sett herfra, vil lyset fra de kombinert se ut som den sterkest lysende stjernen på himmelen. 

nattehimmel med stjerner

Og når et så sterkt lys dukker opp på en mørk himmel, er det vel ikke så fjernt å tenke at dette kanskje er med på å lyse opp en ellers mørk natt? Som når det er fullmåne og det blir litt lysere om natten. For det er jo det lyset gjør, det jager mørket bort. 

Gud sendte sin egen sønn til oss den natten i Betlehem, Jesus, verdens lys. Han kom for å jage mørket bort og da syns jeg det er en fin tanke at det som ledet vismennene til krybben hans hadde akkurat samme effekt. 

juletrepynt

Om du ikke var så heldig å få med deg fenomenet i går kveld (noe som tydeligvis bare de aller heldigste sørlendinger gjorde) kan du trøste deg med at det nå ikke er lenge igjen til selve julekvelden. Og jul bringer som kjent med seg lys og varme, både i fysisk form, men også i form av håpet som Guds egen sønn tok med til oss. 

Om ikke det er nok til å løfte deg ut av mørket, kan du trøste deg med at det fra og med i dag går mot lysere tider og om ikke lenge kan vi sette en strek over året 2020 og en strek over mørket. Og mens vi venter på at dette skal skje kan vi lytte til Maria Haukaas Mittet som synger “Lys imot mørketida”, skrevet av Trygve Hoff. 

Dagen e borte og natta e stor

Men i mørketidslandet skal høres et ord

Ei sol som skal snu så det bære mot dag

Om folk som skal samles til helg og til lag

På veien mot Betlehem bær ho Maria

Et lys, et lys, et lys imot mørketida

– Trygve Hoff
islagt tjern

Kilder: 

Bibelen


Bilde av forfatteren

Torun Eriksen

Torun Risdal Eriksen er en gladfis fra øykommunen Skjervøy ved 70° nord. I løpet av sine 25 år har hun rukket å gjennomføre to runder rundt kloden og snart også en mastergrad ved Universitetet i Oslo, hvor hun studerer til å bli lektor i matematikk og geofag. Torun elsker følelsen av å oppdage noe nytt, om det er en nydelig kjole gjemt bakerst i bruktbutikken, utsikten fra fjelltoppen som endelig ble besteget eller om det er kraften Guds ord har til å snakke direkte inn i menneskers situasjon.