NAYA homepage

NYTTÅRSFORSETTER SOM VI IKKE HOLDER

  • Publisert 12.01.21
  • ~
  • Torun Eriksen

Nytt år, nye muligheter.

Er det ikke det vi sier til oss selv når de nye året ringes inn? Vi ser tilbake på året som har gått og tenker på alle de tingene vi skulle ønske vi hadde gjort annerledes. «Det vil jeg jammen meg gjøre noe med i det nye året!» tenker vi, og lager oss nyttårsforsetter og ønsker med det ikke bare et nytt år velkommen, men også en ny versjon av oss selv. I skrivende stund sitter jeg foran et vindu i Tromsø, og på andre siden av det ligger en av de mest populære turstiene i byen. I løpet av de siste 5 minuttene har det passert 17 joggere og enda flere turgåere. Mange er nok bare glad i å komme seg ut en tur i finværet, men jeg klarer ikke la være å tenke at det, i det minste for noen få, handler om nyttårsforsetter.

Person som løper i snø
Vlad Tchompalov, Unsplash

1. januar 2017 bestemte jeg meg for at sukker ikke skulle være en del av det nye året. I alle fall ikke første halvdel. Eller, jeg skulle da i hvert fall klare meg fram til påske uten sukkertøy, søtsaker, kaker, potetgull, brus og alt som er deilig. Det var jeg fast bestemt på. Men å gjøre en så (for meg) stor endring over natten var vanskelig. Viljestyrken var heller ikke stor nok til å holde fast ved det. Jeg holdt meg i omtrent 9 dager før jeg tok min første sjokoladebit.

Året 2018 hadde jeg som nyttårsforsett å bli flinkere til å holde kontakten med de menneskene jeg var glad i. Det hadde opp gjennom årene blitt en del av disse og oppi alt annet som heter livet syns jeg det var vanskelig å holde alle sammen oppdatert på hva som skjedde i mitt eget liv. Andre var flinke til å sende snaps og dele liv på sosiale medier, men selv var jeg heller dårlig på dette. Løsningen ble en privat Instagram-konto hvor jeg kunne dele friere og til et mindre publikum enn før. Til å begynne med var dette nytt og spennende og oppdateringene kom omtrent annenhver dag. Så hver uke. Deretter kanskje en gang i måneden. Nå har det ikke vært noen aktivitet på den kontoen siden 21. desember 2019. 

Selv om det andre nyttårsforsettet hadde lengre levetid enn det første endte også det til slutt med det man kan kategorisere som en fiasko. Fra egen erfaring opplever jeg at nyttårsforsetter kommer fra et ønske om å starte på nytt, med blanke ark. Akkurat i årsskiftet oppleves det som om hele verden dras med i denne nye begynnelsen og trangen til å starte på nytt får oss til å ønske etter ting som vi egentlig ikke har motivasjonen til å gjennomføre eller eventuelt er klare for. 

2021 skrevet med stjerneskudd
Tarryn Myburgh, Unsplash

Nå nylig så jeg at en venninne av meg hadde delt på Instagram at hennes nyttårsforsett innebar å være mer takknemlig. Et nyttårsforsett som er så enkelt og så passende for det året som vi nå går inn i. Året 2020 som vi legger bak oss besto av prøvelser og tøffe stunder for mange, og 2021 ser ikke ut til å bli stort annerledes, i alle fall ikke med det første. Da er det fint å tenke at det fortsatt er mulig å finne en ting å være virkelig takknemlig for hver dag. For selv om det stormer rundt oss akkurat nå, handler det mye om innstillingen og tankesettet vi har til hverdagen og livet. 

Så inn i det nye året har jeg bare en liten oppfordring til oss alle. Vær snill mot deg selv. Om bare tre måneder har vi levd i unntakstilstand i et år og det finnes vel ikke noen som ikke har latt seg påvirke av det. Så vær snill mot deg selv de gangene verden bestemmer seg for å ikke være det. Og finn noe å være takknemlig for hver dag. 


Bilde av forfatteren

Torun Eriksen

Torun Risdal Eriksen er en gladfis fra øykommunen Skjervøy ved 70° nord. I løpet av sine 25 år har hun rukket å gjennomføre to runder rundt kloden og snart også en mastergrad ved Universitetet i Oslo, hvor hun studerer til å bli lektor i matematikk og geofag. Torun elsker følelsen av å oppdage noe nytt, om det er en nydelig kjole gjemt bakerst i bruktbutikken, utsikten fra fjelltoppen som endelig ble besteget eller om det er kraften Guds ord har til å snakke direkte inn i menneskers situasjon.