NAYA homepage

Hva kan jeg som enkeltmenneske gjøre for å bidra til en bedre verden?

  • Publisert 17.01.21
  • ~
  • Amanda Einertrø

Hvert påbegynnende år sier jeg til meg selv; DETTE året skal jeg bidra til at verden blir et bedre sted.

Hvert påbegynnende år sier jeg til meg selv; DETTE året skal jeg bidra til at verden blir et bedre sted. Tankene mine fantaserer om å bli Plan-fadder, dra til Afrika for å redde fattige barn osv. Dette er store mål, og store mål kan fort bli tiltak og derav urealistiske. Derfor kan det være nødvendig å planlegge realistiske mål som et utgangspunkt for videre bidrag til at verden kan bli et litt bedre sted. Som jeg nevnte, er dette planer jeg tenker på, men som dessverre forblir i tanker og ord, men når det kommer til handling skjer det ikke. Det er alltid en god grunn til å prokrastinere det som egentlig er viktig. Vi fortsetter med vaner, nettopp fordi vaner er enkelt. Mennesket er vanedyr, og en vane er vanskelig å legge fra seg. Men hva med å skape nye vaner som bidrar til en bedre verden.

Jeg har noen enkle forslag jeg vet du som leser kan klare. Først og fremst kan det være en ide å starte i noe vi gjør hver dag – å spise. Vi lever i et land med stor tilgang til kjøtt, fordi det er en vane i livet til mange, hvor mange får det servert til middag flere ganger i uka. Jeg, personlig elsker kjøtt, og kommer heller aldri til å slutte å spise det. Ettersom jeg ikke har et ønske om å snakke om store mål, kan det være en ide å sette små mål i første omgang. Som å la være å spise kjøtt en dag i uka. Alt i livet handler om hvordan man ser på det, og derfor kan det være lurt å bestemme seg for at prosjektene er spennende og gøy. Som de fleste nordmenn, elsker jeg taco. Til taco hører ofte kjøttdeig med, men jeg har funnet en erstatning jeg syns er vel så god som kjøttdeig, nettopp blomkål. Det er ikke bare godt, men også billigere enn en pakke kjøttdeig. Det eneste du trenger å gjøre er å koke blomkålen, for så å legge den i en stekepanne og tilsette tacopulver og litt vann. Dette er kun ett alternativ som ikke inneholder kjøtt, og det finnes så utrolig mange andre gøye oppskrifter på nett. Eksempler på dette kan være instagram-kontoer som fattigstudent, emilienutrition og student.matglede som har gode forslag på vegetarretter.  

Photo by Edgar Castrejon on Unsplash

Et annet nyttig forslag kan være å se seg om etter søppel når man er ute i skog. Utallige ganger har jeg gått forbi en brusboks, eller poser i naturen, uten å plukke opp, men visst du jobber med å lage en vane ut av det, blir det enda lettere neste gang. Målet er jo å gjøre det uten å tenke på at dette er noe man burde! I tillegg er naturen godt for sjela, og derfor kan det være en motivator for å komme seg over dørstokkmila. Vi alle kjenner vel til den.

Photo by Edgar Castrejon on Unsplash

Et annet artig forslag er å samle en liten gjeng med nære venner, og bytte klær. Du helt sikkert har noe klær du er lei av, men som en venninne hadde elsket. Dette har jeg hatt lyst til å gjøre mange ganger, men ender opp med å droppe det, fordi det føles litt som et tiltak, men tenk så mye du kan spare på det. Jeg syns dette burde bli en ny trend, og normalisere det enda mer enn hva det er nå. For å skape en vane ut av dette, kan det være en ide å gjøre det til en vane en gang i måneden eller en gang i halvåret, slik at det innføres som en vane. Et annet alternativ kan være å tu et klesplagg fra skapet når man kjøper noe nytt. Dette skaper både bedre plass i klesskapet, men bidrar også til en bedre verden.

Til slutt vil jeg komme med det letteste og fineste forslaget – å være et godt medmenneske. 2020 har vært et krevende år for mange, og den individuelle opplevelsen av pandemien i tillegg til hvor du bor, spiller en avgjørende rolle for hvordan du har det. For mange kan det derfor ha vært tøft på grunn av restriksjoner, hvor man blir isolert og ikke kan se sine nære og kjære. Derfor er det så viktig å huske på de som kanskje er mer alene, de som kan trenge en telefon, eller sende en melding for å bli spurt om hvordan de har det, eller å sende et brev. Gjør det til en vane å gjøre en av disse tingene en fast dag i uken, og etter hvert er det jo mulig å prøve å få det til to dager i uken. Dette syns jeg er lette og fine ting man kan gjøre for å bidra til at verden kan bli et bedre sted.


Bilde av forfatteren

Amanda Einertrø

Amanda er 21 år og kommer fra Grimstad. Hun er alltid positiv og elsker å prate med alle og enhver. Amanda brenner for mennesker og at alle er like mye verdt. Til vanlig studerer hun psykologi i Lillehammer, og vil fokusere på å kunne dra dette inn i innlegg hun skal skrive om fremover.