NAYA homepage

HVORDAN HOLDE SEG OPPDATERT PÅ MUSIKKFRONTEN?

  • Publisert 09.02.21
  • ~
  • Mathilde Salvesen

Tipse-tirsdag med Lars Kristian Sørum.

Du har trolig hørt uttrykket: «Det er som musikk i mine ører». Musikk forbindes ofte i den forstand med noe behagelig, stemningsfullt og fint. Men hvilken type musikk som gir slike følelser for den enkelte varierer selvsagt ut ifra hvilke ører som hører. Som det sies, smaken er som baken, også når det gjelder musikk. Hva slags musikk man foretrekker å høre på avhenger ofte av tid og sted, så vel som humør og stemningsleie. I sosiale lag kan den riktige musikken løfte stemningen betraktelig, men det krever en «DJ» som klarer å lese publikummet og stemningen i rommet. Et annet betydelig moment er å holde seg oppdatert på musikkfronten, og å finne frem til låter som slår an. Noen mennesker er beundringsverdig gode på nettopp dette, og jeg vil påstå at nesten enhver vennegjeng har en «musikksjef». Formulert på en annen måte, en person som er ansvarlig for listevalget og som holder seg oppdatert på nyutgivelser. I forbindelse med dette innlegget tok jeg kontakt med en person som jeg anser som sjef på dette området, ingen ringere enn NAYA-teamets yngste herremann, Lars Kristian Sørum. Så her får du 3 raske tips om hvordan du kan holde deg oppdatert på musikkfronten, og hvordan du kan sortere oppdagelsene inn i lister.

1. KATEGORISER ETTER STEMNINGSNIVÅER

Først og fremst vil jeg tipse om å kategorisere spillelister etter stemningsnivåer. Musikk aktiverer forskjellige følelser, emosjoner og assosiasjoner i oss, og det er derfor lurt å sette sammen forskjellige lister som frembringer ulike typer stemninger. Ønsker du å aktivere energi, fokus, glede, nostalgi eller tristhet? Sorter musikken ut i fra dette. Her vil jeg også nevne Spotify sin geniale radiofunksjon. Når jeg bygger videre på de kategoriserte spillelistene mine benytter jeg meg ofte av denne funksjonen. Den fungerer på den måten at Spotify gir meg anbefalinger basert på sanger og artister som allerede er lagt inn i spillelisten.

2. FREDAGSSYSSEL

Hver fredag kommer det ut ny musikk, og da går jeg gjennom lista «New Releases» på Spotify. For spesielt interesserte kan man lytte seg gjennom alle sangene, men stort sett behøves ikke mange sekundene før du har gjort deg opp en mening om du liker sangen eller ikke. Jeg lytter vanligvis 30-40 sekunder av hver låt. Hvis jeg er usikker på sangen, og den kanskje ikke helt treffer sinnsstemningen den dagen sparer jeg den til en annen dag ved å «like» den for så å spille den av ved en senere anledning. På denne måten holder jeg meg oppdatert på ny musikk.

3. COLLAB MED KOMPIS

Jeg anbefaler å opprette en samarbeidsliste med en kompis eller vennegjeng. I fellesskap bestemmer man seg for noen få utvalgte sjangre eller stemninger, og lager en liste basert på disse. Voila, så har dere en perfekt liste å smelle opp på neste sammenkomst. Samtidig vil lista på denne måten trolig bli mye mer variert og oppdatert, enn den ville gjort om du satt den sammen alene. Ikke nok med det – sannsynligheten for at du går lei av dine egne funn blir betraktelig mindre.

Måtte tipsene bidra til nye musikkoppdagelser og system i spillelistene dine. Over og ut for denne gang!

Bildekilder:
Y. Peyankov


Bilde av forfatteren

Mathilde Salvesen

Mathilde Salvesen har så langt avlagt tjuefem år på kloden og de fleste av de på Sørlandet, nærmere bestemt Grimstad. De siste årene har hun bodd i Bergen, og tatt utdanningen sin som lærer der. Mathilde er eventyrlysten og nysgjerrig, og har brukt et halvt år av livet sitt på å utforske alle verdens kontinenter. Hun har derfor sett urettferdighet og skjevhet i fordeling av ressurser på nært hold. Som blogger for NAYA ønsker hun å dele tanker om ulike aspekter ved det å være menneske i en stadig mer kompleks verden.