NAYA homepage

Hva gjorde du 25. juli 2020?

  • Publisert 09.03.21
  • ~
  • Lovise Magdalena Sletten

Dokumentaren som viser et mangfold av perspektiver

25. juli 2020. Kan du huske hva du gjorde denne dagen? Det kan ikke jeg, med mindre jeg blar i kamerarullen på telefonen, og finner et bilde jeg tok den dagen. Vent litt, så skal jeg sjekke. Jeg fant ikke noe bilde, men et skjermbilde fra serien “One Tree Hill”, ikke at det var så mye til hjelp. Men fortvil ikke! Fra 26. juli 2020 var det bilder som minnet meg på hva jeg gjorde dagen før, jeg var på vei til Lofoten. Uansett, 25. juli 2020 for meg var ikke det man kan kalle for en typisk minneverdig dag. Men det var en “normal” dag, en god dag.

For noen vil kanskje 25. juli 2020 ha vært en dag som har sust forbi. En dag som har vært som mange andre dager, og som en ikke kan knytte et spesifikt minne til med mindre en graver i kamerarullen. For andre vet de akkurat hva de gjorde, et bestemt øyeblikk, en opplevelse eller en følelse som påvirket deres liv, på godt eller vondt. Et minne fryst i tiden. Det vi alle har til felles, du og jeg, er at vi levde et liv den dagen. Et liv, som millioner av andre mennesker i verden. Og det fascinerende er: 25. juli 2020 har ikke sett hundre prosent lik ut for noen.

“Life In A Day 2020” er en dokumentar regissert av Kevin Macdonald og produsert av Ridley Scott. Det kule aspektet er at den er filmet av hundretusener av mennesker, som har sendt inn videoer av små og store øyeblikk fra sine liv den 25. juli 2020. Glimt fra deres hverdag, som Macdonald og Ridley deretter har satt sammen til en dokumentarfilm.

Banner for filmen Life in a Day


Det er en fengslende dokumentar, som virkelig viser at det finnes så mange ulike liv. Den viser og at det kan skje så mye forskjellig i løpet av en og samme dag! Store kontraster. Fra fødsler til mennesker som trekker sitt siste pust. Fra glede til sorg. Fra et område som opplever oversvømmelse, hvor folk går med vann til hoftene, til en som filmer en Tik Tok. Kjærlighetssorg. Arbeid. Dans. Det er latter, det er gråt. Det er håp! Mennesker som deler sin største frykt, sine nederlag og sine oppturer. Den viser ensomhet. Den viser kjærlighet. Dokumentaren viser ulike kulturer, religioner, tradisjoner og tankesett. Du får glimt av verdener som kan være så ulike din egen, men på en annen måte også veldig lik. For vi kan alle kjenne oss igjen i det å være menneske og å måtte gå livet i møte.

“… looks beyond geography and circumstance to explore what connect us as humans.”
(IMDb)

Personlig, gråt og lo jeg meg igjennom hele dokumentaren. Den er verdt en titt! For den får tankene til å gå, og en får virkelig satt ting i perspektiv. Er du som meg, som liker å sjekke IMDb sin rating før du ser en film? Da kan jeg fortelle at den fikk 7,1/10. Og forresten, det er en Youtube Originals, så du kan se den gratis på Youtube.


Bilde av forfatteren

Lovise Magdalena Sletten

Lovise Magdalena Sletten er en 24 år gammel jente og kommer i fra Lofoten. En glad sjel som er i sitt ess når hun får utfolde seg kreativt. Lovise Magdalena brenner for mennesker og de små tingene i hverdagen som sprer glede. Her vil hun skrive og reflektere rundt ulike temaer vedrørende dette.