NAYA homepage

Gi slipp på tidstyven

  • Publisert 02.04.21
  • ~
  • Amanda Einertrø

Har du noen gang kjent deg så stresset og overveldet over dagens forventninger? Slik at følelsene tar overhånd og du ender opp med å ønske stresset velkommen, nettopp fordi du er en passiv deltaker i eget liv? Dette er noe jeg har kjent mye på, spesielt det siste året. I dagens samfunn er vi ekstremt opptatt av å prestere på alt. Vi skal få toppkarakterer, trene mest mulig, ikke spise usunt, og gjøre mest mulig som normalen. Dette er forventninger man først og fremst har til seg selv, men det er også forventninger som samfunnet har skapt. Et usunt, forventningsbasert opplegg for å klare å ri på den høyeste hesten. 

Jeg kan forstå at ungdommer og unge voksne er slitne, føler de aldri strekker til og hele tiden er på jakt etter det bedre. Vi er så heldige i Norge at vi har alt vi trenger. Vi har mat og drikke på bordet, et stipend som skal la oss få betale leie og strøm der vi bor, mulighet til å ta en gratis utdanning og en fantastisk teknologi, som gjør oss nærmest bortskjemte. Sistnevnte dekker et helt spekter av fordeler. Jeg har mulighet til å holde kontakt med venner og kjæreste langt unna, lese interessante nyheter på nett, sjekke instagram for nye innlegg, se serier pluss enda mer. Ulempen med sosiale medier dekker for øvrig også en bred skala. Det teknologiske aspektet jobber raskere enn hva vår menneskelige funksjon har kognitiv kapasitet til. Mobilen gir oss en overstimulerende hverdag, som forminsker tålmodigheten vår, og fører til at vi syns alt er kjedelig om det ikke skjer noe – nettopp fordi på nettet skjer det noe hele tiden. Dette er dessverre blitt et avhengighetsskapende verktøy for  mennesker, og jeg tror vi blir så vant til det livet, at vi ikke kan se for oss å skulle kutte det ut. 

Photo by camilo jimenez on Unsplash

For å prøve å redusere bruken på denne tidstyven vil jeg gi dere som leser en utfordring. Prøv å bruke «skjermfri tid» som ligger inne på innstillinger  mobilen. Her kan du sette opp en plan for skjermfri tid, hvor kun apper som du har valgt å tillate, samt telefonsamtaler vil være tilgjengelig i den skjermfrie tiden. Dette gjør deg mer bevisst på tiden du bruker på sosiale medier, og etter hvert kan det forhåpentligvis utvikle seg til en vane. Dette kan forhåpentligvis føre til at skjermtid for deg ikke er like viktig som før, dette er jo målet! To apper jeg personlig synes at tar unødvendig mye tid, er snapchat og instagram. Disse to er ekstremt lett å bruke mye tid på, og derfor kan det være en ide og slette en av appene i en uke. Dette kan også gi deg en mestringsfølelse, og kanskje du ønsker å prøve enda en uke. Poenget er at det er du som skal ha kontroll over din egen tid, og ikke la de sosiale mediene ha denne kontrollen over deg. 

Hvis du klarer dette, kan du bruke den tiden du hadde brukt på scrolle ned på Instagram til å for eksempel meditere. Dette er noe jeg har begynt med den siste måneden, og som jeg føler at gir meg mye mer enn hva sosiale medier gjør. Noe jeg kan anbefale for å få en frisk og fin start på dagen, er å stå opp, drikke et stort glass vann, sette seg ned på et teppe, en treningsmatte eller hva det enn måtte være. En app som er mulig å laste ned er Waking up: Guided Meditation. Meditasjon krever en del tålmodighet, men nettopp dette med tålmodighet tror jeg kan være veldig viktig i denne hverdagen vi lever i. Lære oss hvordan vi skal takle stress, Covid-19, en dårlig dag, eller følelsen du kan ha på morningen hvor du kan kjenne på at du er sliten og tung i kroppen. Da kan det være fint å starte dagen med meditering for å gi slipp på vonde tanker, og lære deg å puste med magen. Det er ikke gitt at det vil fungere første gang, men det er derfor viktig å gi det tid, la tålmodigheten din jobbe. Det tror jeg vi alle kan trenge. Jeg heier på deg, og jeg håper du heier nok på deg selv til å ta kontroll over ditt eget liv!

Photo by Simon Migaj on Unsplash


Bilde av forfatteren

Amanda Einertrø

Amanda er 21 år og kommer fra Grimstad. Hun er alltid positiv og elsker å prate med alle og enhver. Amanda brenner for mennesker og at alle er like mye verdt. Til vanlig studerer hun psykologi i Lillehammer, og vil fokusere på å kunne dra dette inn i innlegg hun skal skrive om fremover.