NAYA homepage

Fattige blir fattigere

  • Publisert 06.04.21
  • ~
  • Johanne Dirdal-Gustad

Selv om India er blitt rikere de siste årene, så har denne rikdommen kun omfavnet de allerede rike.

India er et fascinerende land. Med verdens nest største befolkning, er det ikke rart at det er et land som rommer mye. Det er mye kultur, mat, farger og natur. Men i dag skal vi snakke om de litt kjipere delene av India. For selv om India er et land i endring og økonomien er på vei oppover, er en stor andel av befolkningen ekstremt fattige. Med ekstrem fattigdom menes det at en ikke får dekket de grunnleggende behovene som mat, klær og hus.

De siste årene har det vært en stor økonomisk vekst i verden. Dette har ført til at flere land har blitt rikere og andelen fattige er gått ned. Det er veldig positivt og absolutt et skritt i riktig retning. Likevel så har forskjellene innad i landene økt. FN forklarer oss at:    

Tidligere bodde nesten alle som var fattige i såkalte lavinntektsland. Siden 1990 har dette endret seg drastisk. På grunn av kraftig økonomisk vekst har mange tidligere lavinntektsland tatt steget opp til å bli klassifisert som mellominntektsland. Mange av disse landene har imidlertid fortsatt en høy andel innbyggere som lever i ekstrem fattigdom. 

India er blant landene som har beveget seg fra lavinntektsland til mellominntektsland, men likevel har en av verdens høyeste andel av fattige innbyggere. Selv om landet er blitt rikere de siste årene, så har denne rikdommen kun omfavnet de som allerede er rike. Med andre ord – de rike blir rikere og de fattige fattigere. Faktisk, lever hver femte inder under fattigdomsgrensa. 

I februar 2020 var jeg i India. Jeg var der på jobbtur og skulle besøke et prosjekt vi støtter i Jharkhand, helt nordøst i India mot Bangladesh. Jeg fløy til Kolkata, som ikke er et typisk turiststed, spesielt ikke i februar. Ettersom jeg landet midt på natten, ble kjøreturen til hotellet en relativt rolig tur. Jeg fikk ikke kjenne på den typiske indiske trafikken, men den fattige delen av Kolkata kom godt frem. Klokken var 3-4 på natta, og likevel var det mange mennesker som befant seg gatelangs. Noen gikk og plukket søppel de kanskje håpet å få solgt, andre hadde lagt seg til å sove overalt hvor en kunne legge seg uten å bli påkjørt. Det var barn, voksne og eldre, kvinner og menn. Fattigdom har ingen aldersgrense og bryr seg heller ikke om kjønn. Det ble sterke syn i de sene nattestimer.

Det kan være frustrerende og vanskelig å vite hvordan man skal håndtere fattigdom. For de fleste av oss er det sjeldent noe vi opplever på nært hold, og det aller meste virker veldig fjernt. Det er lett å glemme hvordan tilstander er i andre land, og tankene våre opptas ofte av helt andre ting. Hvordan ender påskekrimmen? Har vi nok Pepsi Max til hele påsken? Hvilken farge skal jeg velge på det neste strikketøyet mitt? 

I løpet av bare noen få timer i India fikk jeg oppleve fattigdom på nært hold. Og ettersom jeg både studerer og jobber med blant annet fattigdomsspørsmål, så er det kanskje noe som ligger spesielt nært hjertet mitt. Men jeg tror likevel at det er noe i oss alle som bryr seg litt. Noe av det vi kan gjøre er å snakke om det – snakke om at det finnes fattige og om hvorfor det finnes fattige. Sistnevnte har jo faktisk Europa en god del skyld i, men det får bli en annen gang. Det er jo en historie i seg selv. 

Jeg håper du kjenner på noe i deg som gjør at du har lyst til å utgjøre en forskjell. Være med å hjelpe, ta litt andre valg, støtte litt andre prosjekter og engasjere deg i at fattigdomstallene skal gå ned. 

Det kan være mange grunner til at et land er fattig. Hvis du har lyst til å lære mer om hvorfor det er fattigdom i verden, så anbefaler jeg deg å ta en titt på FN.no sine sider om nettopp dette.

Kilder: 

https://www.fn.no/tema/fattigdom/fattigdom

Bilde 1: Karthikeyan K // Unsplash

Bilde 2 og forside: Ibrahim Rifath // Unsplash


Bilde av forfatteren

Johanne Dirdal-Gustad

Johanne Dirdal-Gustad er 24 år, kommer fra Kongsberg og bor i Oslo. Hun har en bachelorgrad i PR og samfunnspåvirkning og tar nå en mastergrad i Global Development Studies, samtidig som hun jobber med bistandsprosjektet Kompis i Acta - barn og unge i Normisjon. Johanne brenner for rettferdighet og et bærekraftig samfunn, samtidig som hun har et hjerte for India. Som blogger for NAYA skal hun skrive om bærekraft, DIYs og samfunnsrelaterte spørsmål.