NAYA homepage

DE NÆRE TING

  • Publisert 20.04.21
  • ~
  • Lovise Magdalena Sletten

«Du skal ikke jage i hvileløs ring, men lære deg elske de nære ting»

“De nære ting” er et dikt skrevet av lyrikeren og forfatteren Arne Paasche Aasen, og på 50-tallet satt Bergens-duoen Kurt Foss og Reidar Bøe melodi til diktet. Sangen ble svært populær og spilt av i mange hjem. Opp gjennom tidene har mange ulike artister også satt sine egne melodier til dette diktet. De to siste linjene i siste vers av sangen har nok mange, spesielt eldre, minner knyttet til. Dette er nok på grunn av den dype meningen i teksten – en tekst som fortsatt er høyaktuell i dag. 

Min bestefar er nå 87 år gammel. Når jeg spør ham om han kan synge en sang for meg, er det ofte denne han går til. Dette var en sang, slik som for mange andre, min bestefar fikk høre og som han lærte seg da han var ung. Det er også en sang som han fremdeles husker, selv på sine eldre dager. Sangen rørte noe ved meg, for det er en vakker sang, men likevel med slik en dybde som får en til å reflektere. Hvilke tanker og følelser bringer teksten frem i deg? 


Illustrasjon: Felicia Vesterberg


For meg personlig er teksten en god påminnelse på det å være takknemlig, å være tilstede i nuet og å legge merke til det fine og nære en har rundt seg i livet. Den minner meg også på at gresset ikke alltid er grønnere på den andre siden. Jeg tror teksten kan treffe enhver som leser den på ulik måte. Dette fordi enkelte setninger vil stå mer frem, i henhold til hvor en er i livet og situasjoner en står ovenfor. Jeg håper teksten, enten i form av dikt eller som sang, kan være til glede for deg – slik som den har vært for så mange andre opp gjennom tidene!

Vil du høre diktet i sangversjon kan du sjekke ut:

– “De nære ting” av Kurt Foss og Reidar Bøe. Denne ble spilt inn i 1951, hvor teksten av Arne Paasche Aasen er svøpt inn i 50-tallets melodiøse sjarm.

– Ønsker du å høre sangen i en litt nyere drakt kan du sjekke ut “De nære ting” av Ingrid Olava, som kom ut i 2017.

Bilde av forfatteren

Lovise Magdalena Sletten

Lovise Magdalena Sletten er en 24 år gammel jente og kommer i fra Lofoten. En glad sjel som er i sitt ess når hun får utfolde seg kreativt. Lovise Magdalena brenner for mennesker og de små tingene i hverdagen som sprer glede. Her vil hun skrive og reflektere rundt ulike temaer vedrørende dette.