NAYA homepage

Bomull – fordeler og ulemper

  • Publisert 27.04.21
  • ~
  • Emeline Braatlund Larsen

Hva er egentlig bomull og hvilke fordeler og ulemper finnes det ved bruk av dette materialet?

Først litt kort om bomull

Bomull er ifølge store norske leksikon verdens mest anvendte tekstilfiber. Bomullen kommer fra fibrene fra frøhårene fra bomullsplantene, og som deretter spinnes til bomullsgarn (Unik Garderobe). Det kan brukes i alle typer klær, og oppleves som mykt og behagelig å bruke. Dette er også et stoff som lett tar opp fuktighet. Bomull er et naturfiber, som betyr at det er et materiale som kommer av naturen. Andre materialer som faller under naturfiber-kategorien er for eksempel lin, silke og ull. Disse er derfor mer miljøvennlig, enn andre fibre som nylon, akryl og polyester, som er kunstig framstilt fibre.

Fordelene med bomull

Fordelene med bomull er at det er slitesterkt og tåler å vaskes både ofte og ved høy temperatur. Dette fiberet tåler også sollys godt, og kan være svært fargeekte. En annen fordel med bomull er at det er et stoff som ikke blir elektrisk, og det er skånsomt mot huden. Jollyroom skriver at “bomull er dessuten varmeledende, hvilket betyr at det leder varmen vekk fra kroppen. Av den grunn vil du merke at sommerklær, t-shirts og lignende basisplagg i klesskapet ofte er laget av bomull, mens yttertøy og slikt noe som regel er av materialer som ull og fleece.” Jollyroom.no. 

Ulempene med bomull

En av de største ulempene ved bomull er at bomull er svært utslippskrevende å produsere. Det krever store mengder både vann og kjemikalier. Det er også et fibre som ofte kan krympe i vask (10-15%). Det kan bli krøllete, tørker langsomt og blir raskere skittent. En annen ulempe som kanskje mange glemmer er at selv om t-skjortene og de andre bomullsplaggene blir laget av et naturprodukt, har de høy kostnad for miljøet. Det brukes nemlig mye kunstgjødsel på bomullsmarkene, ifølge ndla.no.

“Mange arter av sopp, virus og insekter angriper bomullsplantene. De spiser opp røtter, blader, blomster, frøhus og frø på plantene. Det dreier seg om i alt cirka 1300 ulike arter skadeorganismer. For å unngå skader på avlingen, blir bomullsmarkene sprøytet inntil 20 ganger i løpet av en enkelt vekstsesong.”

ndla.no.

Økologisk bomull hos NAYA

Som du forstår finnes det mange fordeler og en del ulemper ved dette materialet. Hos NAYA har vi et aktivt forhold til hvilke materialer vi ønsker å bruke i våre produkter. Dette fordi vi er et fellesskap som alle brenner for å både tenke og handle bærekraftig. 

I våre produkter kan du se at vi bruker økologisk bomull. Både THODA – थोड़ा og BADA – बड़ा er to mapper som vi liker godt. De er begge laget av 100% økologisk bomull, med håndvevet stoff.

Hvorfor NAYA valgte økologisk bomull som materiale til sine produkter: 

  • Vi velger kvalitet fremfor kvantitet
  • Økologisk bomull har lenger levetid enn resirkulert bomull 
  • Det brukes mindre vann per produksjon
  • Ingen giftige kjemikalier i produksjonen
  • Vi jobber tett med India hvor mappene produseres og vi bryr oss om at både menneskene og miljøet rundt blir beskyttet og bevart på best mulig måte 

Om du ønsker å lese mer om økologisk bomull kan du ta en titt her

Kilder: 

Naturvernforbundet. Lesedato 11.4.21:

https://naturvernforbundet.no/miljovennlig-tekstil/miljovennlig-klar-og-tekstiler-article39821-3638.html?fbclid=IwAR1xEqgPZZyiN6RnxbN0xPgm6hw8-GBjDotYA4hGuAXIdcGVHpilwm0pYFE

Unik Garderdobe. Lesedato 11.4.21:
https://www.unikgarderobe.no/ulike-klesmaterialer-hva-er-forskjellen/

Dressmann. Lesedato 11.4.21:

https://dressmann.com/no/bedriftssider/produkt-info/fiberenes-egenskaper/?fbclid=IwAR3sBJzBnLZfIJ3mpGfw_nRaNSEOZngkUHyqCsnxfoIQkzS7f9Mf7L2hScw

Ndla. Lesedato 11.4.21:

https://ndla.no/nb/subject:3d9454e8-460e-42c7-8f28-71663fbbf6e6/topic:f604b380-5cdb-4227-885e-bc9b57cb3237/topic:731b409d-4a54-4f56-9bd3-c2fe4912c556/resource:e53e92dc-2674-433e-b693-032804c2f943?filters=urn%3Afilter%3Ab4f8369c-139e-4a3f-8c79-f1341be06501&fbclid=IwAR1JmmduA6gY5ohCJihuJPYd8LG6Ijks907GDENHVhGlwP7zOL2C76WYxo4

Jollyroom. Lesedato 11.4.21:
https://www.jollyroom.no/materialguide/bomull

Cottonchild. Lesedato 13.4.21:

https://www.cottonchild.no/okologisk-bomull.htm


Bilde av forfatteren

Emeline Braatlund Larsen

Emeline Braatlund Larsen er 23 år, gift og er bosatt i Oslo. Hun har studert markedsføring og salgsledelse ved Høyskolen Kristiania, med spesialisering i digital markedsføring. Nå jobber hun som digital markedsfører i Inbound. Hun har god erfaring fra både B2B-salg og markedsføring og trives svært godt i begge bransjer. Emeline er strukturert, engasjert og interessert, og er lidenskapelig opptatt av å finne riktige og gode løsninger for kundene hun jobber med. Som blogger for NAYA skal hun skrive om ulike temaer som bærekraft, rettferdighet og tekstil.