NAYA homepage

TURER I NORGE

  • Publisert 11.05.21
  • ~
  • Torun Eriksen

// Å gå på tur kan være godt for mer enn bare den fysiske helsen.

Nå har jeg bodd i Oslo, storbyjungelen, i snart fire år. Det er helt fantastisk å ha et så stort utvalg av kafeer, en kino som viser filmer når de faktisk har premiere, og et stort sosialt nettverk slik at jeg alltid har muligheten til å finne på noe hyggelig utenfor hjemmet. Men det jeg har savnet all den tiden jeg har bodd i Oslo er nærheten til naturen. Ja, det er alltids marka, men om du som meg ikke har råd til den luksusen en bil medbringer, må du bruke minst 30 minutter på kollektivtransporten før du kan se noe annet enn bare asfalt. Jeg savner å kunne gå ut av døra hjemme og i løpet av 10 min går jeg på sti og er omgitt av skog, hav og fjell.

Det finnes mange gode grunner til å tilbringe mer tid i naturen. Det medfører både fysiske og mentale fordeler. En fjelltur får hjertepumpa til å gå og reduserer stress, sammen kan det være med på å øke både livskvalitet og hvor lenge vi lever. Forskning gjort ved NMBU på Ås viser også til at fin utsikt har positiv innvirkning på den mentale helsen. Det er en god unnskyldning til å bli sittende ekstra lenge på toppen og nyte utsikten.

I fjor ferierte de fleste nordmenn i Norge. Mange valgte da å legge turen sin til Vestlandet med de vakre fjorder eller Lofoten, og som kjent er nordmenn glad i å gå på tur. Resultatet ble da som du kan tenke deg. Folksomt på turstiene og lange køer til de største og mest kjente turmålene. Det er jo ikke slik vi liker å gå på tur, i alle fall ikke meg. Jeg nyter turen når jeg kan gå i mitt eget tempo uten å stresse med å gå fort nok til ikke å bli forbigått av alle, eller måtte gå i hælene på den foran fordi tempoet ikke matcher mitt. Jeg liker å kunne stoppe opp og nyte utsikten. Å slenge meg ned i lyngen og bare nyte sola mot ansiktet uten å tenke på en eventuell kø som går forbi. Og jeg elsker, elsker å komme på toppen og nyte utsikten og følelsen av at bare turen ned igjen gjenstår.

I år skal jeg på Norgesferie. Jeg skal reise fra nord til sør og har store planer om å nyte den vakre naturen som er å finne på veien. Jeg har derfor lagd meg en liste over steder jeg har lyst å se og fjellturer jeg har lyst å gå på veien. Denne listen innebærer både kulturelle severdigheter og lengre fjellturer. I all hovedsak bare steder i Norge jeg lenge har hatt lyst å oppleve, men ennå ikke har hatt sjansen til å se. Fellesnevneren er at turene bringer meg ut i naturen og det vil alltid være en flott utsikt å hvile øynene på.

I de kommende ukene skal jeg samle sammen de beste turtipsene delt inn etter landsdel her på NAYA, for både din og min egen glede. I tillegg til mine personlige favoritter har jeg innhentet tips fra lokalkjente og krydret det med skatter funnet på Instagram. Totalt sett utgjør dette 25 turmål over hele Norge og ingen av de vil være de turmålene du finner på alle lister på nettet. Jeg har med vilje styrt unna disse for ingen liker vel å gå i kø når de går på tur. Det vil derfor ikke være noen Preikestolen, Kjeragbolten eller Svolværgeita å finne her, men minst like vakre fjellturer med forhåpentligvis langt mindre folk langs stiene!


Bilde av forfatteren

Torun Eriksen

Torun Risdal Eriksen er en gladfis fra øykommunen Skjervøy ved 70° nord. I løpet av sine 25 år har hun rukket å gjennomføre to runder rundt kloden og snart også en mastergrad ved Universitetet i Oslo, hvor hun studerer til å bli lektor i matematikk og geofag. Torun elsker følelsen av å oppdage noe nytt, om det er en nydelig kjole gjemt bakerst i bruktbutikken, utsikten fra fjelltoppen som endelig ble besteget eller om det er kraften Guds ord har til å snakke direkte inn i menneskers situasjon.